måndag 11 mars 2013

Blå Blomman

Hej
Så tog jag äntligen mod till mig och beställde ett materialpaket till Blå Blomman, ett beslut som har föregåtts av mycket förberedelser. Jag har aktivt valt mina tidigare projekt för att kunna träna på saker som var nya för mig i mönstret för Blå Blomman. Mönsterstickning tex där jag till slut blev så fast i just det så att jag började skapa egna mönster :-).  Jag har tränat på att sticka sömlösa tröjor uppifrån och ner, och på att göra snygga ökningar utan hål. Så jag kände mig redo för Blå Blomman och började sticka oket. Det var jätekul och allt gick som på räls så långt....sedan körde jag fast.

Jag förstår verkligen inte hur det är tänkt att jag ska komma vidare. Rent principiellt förstår jag ju från tidigare projekt att jag ska fördela maskorna (har ökat till korrekt antal efter oket) på framsida, baksida och två axlar. Men jag misstänker att mönstret inte är tänkt för att sticka på rundsticka så jag får liksom inte ihop det. Nu hoppas jag ju att det är någon av er som kan hjälpa mig vidare så att jag får avsluta mitt drömprojekt.

Plan B är att helt enkelt skippa mönstret för Blå Blomman fortsättningsvis och helt enkelt ta ett mönster jag redan stickat för en annan tröja som jag vet hur jag går vidare med. Det är alltså en jumper jag håller på med och inte koftan (har inte lärt mig att steeka än, det får bli nästa projekt) och jag har kommit till den delen av mönstret som säger

När oket är klart: Fördela maskorna enligt nedan med början vid märket höger axel bak, bakstycke, vänster ärm, framstycke och höger ärm:

                                          S         M            L-XL
Ärmar                              88         86           84m
Fram- och bakstycke      116       118         120m

(Jag ska sticka en storlek S) Så långt är jag med men sedan uppfattar jag mönstret som att jag ska sticka de fyra delarna var för sig och sedan sy ihop. Verkar krångligt. Så vad säger ni, kan jag sticka denna på rundsticka eller måste jag som mönstret säger?


10 kommentarer:

 1. Hej Jennifer!
  Det är klart att du ska sticka runt! I tidigare inlägg på den här bloggen finns några försök att förklara hur det går till, har du läst dem? Om det inte hjälper så får vi göra nya förklaringsförsök - det är rätt knivigt i text, men lite fler bilder kanske kan hjälpa?
  Varma hälsningar,
  Lena

  SvaraRadera
 2. Hej Lena, ja jag kikade på de svar som fanns men där hänvisades till att tjejerna tog samtalet vidare via mail om jag uppfattade det rätt. Jag hängde hur som helst inte med i deras förklaringsförsök, vilket säkert säger mest om mig haha.

  Jag tänkte fortsätta med att fördela maskorna enligt mönstret och sedan försöka sticka vidare men när mönstret säger att jag ska (redan på andra varvet) lägga upp för för söm 1 m ytterst i ärmarnas varje sida under första v. Ja då är jag lost. Jag ska ska ju inte sy ihop så då måste jag ju skriva om mönstret?
  Tacksamma hälsningar
  /Jennifer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg inte upp sömmaskan utan fortsätt sticka runt, sätt markörer och öka på var sida om dem som du är van tills du fått det antal maskor varje stycke skall ha innan du delar för att sticka ärmar och kropp för sig.

   Radera
 3. Jag har stickat ärmarna och sedan stickat framstycken samt bakstycket tillsammans på rundsticka. Stickar dock kofta så det blir aviga varv hos mig som är så tråkiga, suck!

  SvaraRadera
 4. Hej Jennifer!

  Här kan du se mitt inlägg om hur jag gjorde med de förkortade varven när jag stickade runt:

  http://bohusstickning.blogspot.no/2012/01/sticka-de-dorkortade-varven-och.html

  Hoppas att det hjälper. Jag vet inte var du har sett att konversationen har fortsatt i mail för så ska det ju inte vara. Det är ju därför denna gruppen finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria, den beskrivning du länkar till här är väl för att göra en cardigan? eller har jag missuppfattat det? Det blir ju inte helt rätt om jag stickar enligt detta på rundsticka eller hur? =)
   Mönstret som kommer med materialsatsen behöver nog skrivas om så att det blir lättare att tolka hehe

   Radera
  2. Jag stickade min cardigan runt så du kan använda samma beskrivning.

   Radera
 5. Åh tack Maria, Jättebra beskrivning. Men när du sticka på rundsticka i slätstickning så behöver du ju inte köra räta och aviga varv?! Eller är det pga att man på framstycket kör W&T som man måste alternera aviga och räta varv eller?

  SvaraRadera
 6. Asså jag skulle verkligen behöva ett omskrivet mönster att gå efter. Jag är en rätt erfaren stickare som har stickat flera koftor tidigare med just W&T men jag får verkligen inte till det. Jag har ingen Steek och börjar mitt varv på ett annat ställe än vad Maria beskriver så redan där blir det lite knepigt för mig, plus att vi har olika maskantal i våra ärmar/bak- och framstycken. Jag har försökt skriva om mönstret själv och kommit så långt att jag ska börja göra short rows på framstycket. Då är ju frågan om jag ska sticka 6 maskor från framstyckets första markör, W&T och sticka avigt 6 maskor tillbaka, W&T och sedan på det räta varvet igen sticka hela varvet runt eller om jag ska fortsätta med W&T på framstycket tills jag har förflyttat mig över hela framstycket med W&T. Jag är så borta just nu. Hoppas någon kan hjälpa mig. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jennifer! Jag sitter med samma problem som du gjorde, nu 3 år senare:-). Hur löste du det? Skrev du om beskrivningen för rundsticka...?
   Vänliga hälsningar,
   Malin

   Radera