måndag 16 april 2012

hjälp?Som svar på Pollivers/Louises inlägg den 12:e april ska jag försöka berätta hur jag har gjort för att slippa sticka slätstickning på fyra delar och i stället sticka runt - åtminstone mest.

Det kan hända att det här blir seklets tristaste blogginlägg. I så fall kan väl någon vänlig Bohusstickerska vara snäll och radera det? Att det är nördigt och insnöat bör inte anses vara skäl nog att radera, det är ju själva vitsen.

Till saken. Efter oket delade jag upp maskorna på fyra delar. Skarven hamnar då mellan bakstyckets högerkant och högerärmens bakre kant, så första delen blir höger ärm, sedan kommer framstycket, höger ärm och sist bakstycket.

Sedan började jag sticka bakstycket fram och tillbaka och gjorde ökningar enligt mönstret. De extra kantmaskorna hoppade jag över. Jag gjorde ökningarna några maskor in eftersom garnet är så tunt och det lätt blir knöligt där ute i kanten. När alla ökningarna var klara tog jag itu med framstycket.

Också framstycket stickade jag till att börja med fram och tillbaka. Förkortade varv parallellt med likadana ökningar som på bakstycket (också några maskor in även om beskrivningen är lite oklar på den punkten). När även alla ökningar på framstycket var klara satte jag ihop bak och fram och började sticka runt.

På bilderna har jag lagt en rosa garnpil där rundstickningen börjar.

När det blir dags för ärmarna tänker jag göra på motsvarande sätt med dem: göra alla ökningar innan jag börjar sticka runt. Då tänker jag mig att det bredaste stället på ärmen, där jag börjar sticka runt, ska passa fint vid den rosa pilen.

Hoppas att det här kan vara till hjälp för någon som liksom jag föredrar att sticka på rundsticka!2 kommentarer:

  1. Stort tack att du tagit dig tid att fotografera och förklara! Väldigt väldigt snällt av dig. Så fint att det finns snälla stickerskor där ute som kan förklara för oss mindre vana. :)

    Jag ska – förhoppningsvis – snart till förlossningen (!!!) men ska börja sticka så snart jag är hemma och tillbaka i någonlunda rutiner igen. Ha det gott tills dess och tack igen till seklets OTRISTASTE inlägg!

    SvaraRadera
  2. Så vacker den blir:-)
    Är både avundsjuk på att du kommit så långt och samtidigt inte, längtar ju inte efter den enfärgade slätstickningen egentligen

    SvaraRadera