söndag 29 januari 2012

Fråga kring diagram.

Hej allihopa. Nu är jag igång med min bohus! Det känns spännande. Jag har dock redan stött på patrull... Kanske är jag extra känslig och nervös över detta drömprojekt, jag vet inte, men jag måste ändå fråga er för säkerhets skull. Hoppas att någon kan ge mig ett snabbt svar.
Jag har stickat halslinningen och ska nu börja med det roliga oket. När jag stickat efter diagram tidigare brukar de alltid gå jämnt upp d.v.s. diagrammet är en rapport som man kan repetera i oändlighet. Så är det inte i mitt bohus-diagram. Ska det vara så eller tänker jag fel?

En annan sak som jag tänkte på men som kanske blir tydligare sen när jag kommer dit är hur det funkar med mönstret när det är dags för ökningar på varv 10. Kommer inte mönstret att bli förskjutet när jag lägger till maskor i diagrammet?

Förstår att det här kanske är jättedumma frågor men jag frågar i alla fall. ;)
/Louise

16 kommentarer:

 1. Bästa Louise, jag är inte den bäst skickade att svara på dina frågor, men kanske den snabbaste...
  Till att börja med lite snusförnuft: det finns inga dumma frågor!
  På den första frågan tänker jag precis som du, det borde gå jämnt upp. Gör det inte det om du stickar fem rosa "i skarven" mellan rapporterna?
  När det gäller den andra frågan hamnade jag i samma bryderi med Nya Azalean och skrev lite generat till Solsilke-Solveig och frågade. Jag fick ett snabbt och bestämt svar: mönstret SKA förskjutas för att det ska bli mer liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och se där, svaret på lin fråga varför det inte blir symmetriskt efter ökningen:) Den här KALen är den bästa!

   Radera
 2. Tydligen får man inte skriva låååånga kommentarer så det får bli två.
  Det är nåt med Bohus Stickning som gör att man blir lite nervös och orolig att göra fel. Jag känner igen det!
  Lycka till!
  Lena

  SvaraRadera
 3. Tack Lena för ditt snabba och snälla svar!
  Jag har 174 maskor på stickorna och diagrammet består av 20 maskor så det kommer inte att gå jämnt ut. Så förvirrande!
  Bra att vi tänkt rätt på fråga två i alla fall. Solveig har nog rätt i det.

  SvaraRadera
 4. Jag kanske borde förtydliga: Om jag repeterar diagrammet som det är d.v.s. det blir fem rosa i skarvarna så går det ändå inte jämnt upp. Varvet har sex maskor för lite.

  SvaraRadera
 5. Hm, på sätt och vis går det "ojämnt jämnt ut" då. Jag får nog sova på det här. :-D

  SvaraRadera
 6. Hej Louise!
  Jag hade samma problem, tills jag utgick ifrån mönstret i stället. Om du räknar på det enskilda mönstret, upp till rad 17, så är en rapport 6, då går det jämt upp. Efter det kommer ökningar och minskningar och då får du ny mönsterrapport, det gick det jämt upp för mig om jag tog varje liten mönsterbit för sig, om du förstår vad jag menar.
  Skriv igen annars så förklarar jag på ett annat sätt. :)
  Lycka till
  Linda

  SvaraRadera
 7. Hm, ok, men kan det vara så att rapporten här i början egentligen bara är sex maskor, men att illustrationen är bredare för att räcka till längre fram? Alltså helt enkelt tre rosa, tre vita, går det jämnt upp då?
  Nu kan man ju verkligen fråga sig om den här kommentaren ökar eller minskar förvirringen!

  SvaraRadera
 8. Hej, jag har stickat två olika bohusmönster och de har stämt med antal maskor/varv delat på antal maskor/rapport. Däremot har inte mönstren kommit symmetriskt efter varandra eftersom rapporterna har varierat i bredd( 5-8 maskor vanligtvis). Men "livar upp" som du skrev. På den delen av mönstret du visar är rapporterna 6-8 maskor breda och på varv 10 är det 6 så det går jämt upp i 174- om det kan vara svar på frågan. Lycka till.

  SvaraRadera
 9. Kontrollera om det inte är så att du skall öka antalet maskor på 1:a mönstervarvet... dt skall man på min kofta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det första enfärgade varvet har jag ökat på redan – från 154 till 174 maskor. Ska du öka direkt på det andra, mönstrade varvet också? Nästa ökningsvarv är på varv 10 i mitt mönster.

   Radera
  2. ok..jag börjar och ökar till 190 på 1:a mönstervarvet...

   Radera
  3. Att jag skall ha fler maskor beror på att jag skall göra en kofta, inser jag nu när jag läst lite mer:-)

   Radera
 10. Tack för alla svar! Jag tror jag förstår vad alla menar. :) Man får dela upp och läsa diagrammet i delar helt enkelt. Först är rapporten uppdelad i ett mönster på 6 maskor som man repeterar varvet runt. Senare kommer rapporterna (varv 19) bestå av 8 maskor. Jag ska kolla så att rapporten går jämnt ut med ökningarna.

  Håller ni med?

  SvaraRadera
 11. Ja, precis så tror jag att det ska vara!

  SvaraRadera